Survive di universiti

Related image


Assalamualaikum and hi

mengenangkan aku lagi 1 semester untuk habiskan zaman ijazah ini dan in shaa Allah akan graduate, aku nak share bagaimana nak survive dalam universiti. untuk kes aku, ijazah aku mengambil masaselama 4 tahun campur cuti sem ada practical, campur clinical posting and both clinical posting dan FYP for next semester.

pray for me!

senang ke nak tamatkan zaman ijazah?
honestly ia bukan perkara yang mudah lagi-lagi bagi aku yang tak cerdek.
my first semester got spoil and give a lot of affect for around 3 years. yes aku kena hadap itu sorang-sorang ditambah dengan self-confidence yang telah punah.

menangis itu tak payah cakap.
seperti routine aku untuk get back myself untuk harungi zaman ijazah.
aku jadi perahsia dari segi akademik kerana biar aku simpan sorang-sorang. baik ke buruk aku hadam sorang-sorang.

jadi bagaimana aku survive?

1.  aku fikir ini jalan yang aku pilih, tak kan nak stop tengah-tengah jalan.
2. ini harapan mak ayah, aku tiada pilihan. banyak dah mak ayah korbankan.
3. yang penting just fikir Allah tak pandang kegagalan kau kat dunia ini. just keep moving perbaiki mana silap semampu engkau dan yang penting jangan gagal akhirat.

dari segi pelajaran
1. study and study. kenalpasti potensi diri. kalau aku bukan jenis kalau faham terus tinggalkan, tapi hafal hafal and hafal dan dalam proses hafal aku akan auto terfaham. kenapa aku hafal? kerana even aku terlupa apa nak tulis dalam dewan exam, at leasr aku ingat main key word dan yang lain aku hentam je lah.

usaha banyak, hafal banyak if lupa dapat lah sikit. kalau usaha sikit, hafal sikit mungkin kalau tak ingat terus tak ingat.

honestly aku bukan kuat sangat daya ingatan. tak pandai macam orang lain. sebab itu kena work hard sikit.

by the way, jangan compare-compare result. senyap-senyap je :)

2. score dalam continuous evaluation macam asigment or group project. dekat situ pun dapat score subject korang.

yang penting, banyakkan berdoa pada Allah dan niat semata untuk Dia.
In shaa Allah :)


2 comments:

  1. alhamdulillah dah lepas dah stage ni. Memang rasa down & give up je dulu tapi kuatkan semangat & sekarang dah konvo dah kerja dah pun. Goodluck ye sampai konvo! Singgah sini & follow :D

    ReplyDelete
  2. Dont ever give up okay? Wish you the best.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.